Help, ik word gek van mezelf!

foto-op-16-03-15-om-15-45Ken je dat? Je loopt als een kip zonder kop rond en je weet niet wat je moet doen? Je bent onrustig en wordt gek van jezelf?

Je zit helemaal in je hoofd en loopt maar te malen.

WELK GEVOEL LAAT JE NIET TOE, WAARDOOR JE WEG GAAT BIJ ‘JEZELF’?

Wat ik daar de afgelopen jaren over heb geleerd is dat ik op zo’n moment met mijn aandacht bij een bepaalde plek in mijn lijf weg ga.
Weg van mijn gevoel.
Het kan zijn dat ik iets meemaak wat te heftig voelt maar het kan ook zijn dat er iets gebeurt wat erg leuk is en dat ik mezelf onbewust niet toesta.
Of als ik iets niet wil en toch moet voor mijn gevoel dan sluit ik me ook af voor het “Nee gevoel” in mij, ik schiet met al mijn aandacht in mijn hoofd, ga daar zitten puzzelen en probeer dan alles te begrijpen.
Het is een super goede smoes om vooral niet naar mijn gevoel te hoeven gaan.
Zeker als ik het in mijn hoofd echt heel ingewikkeld ga maken!
Dit gaat allemaal zo snel dat ik dan niet meer in de gaten heb waar het malen begint.
Ik herken dit bij veel mensen die bij me komen. 

JA, JA MAAR HOE KOM IK WEER TOT RUST IN MIJN HOOFD?

Ja, hoe komt er dan weer rust in je hoofd?

Er zijn verschillende manieren die je kunnen helpen, ik deel er hier 3 met je.

1. JE KAN JE AANDACHT VERLEGGEN DOOR IN ACTIE TE KOMEN MET JE LIJF:
Waar ik zelf dan vooral behoefte aan heb is even een moment voor mezelf. Maar in zo’n moment moet ik wel wat doen. Gewoon stil zitten vind ik lastig. Als ik niks doe met mijn lijf ga ik vaak gewoon gezellig door met puzzelen in mijn hoofd. Wat me dan helpt is iets lichamelijks te gaan doen. Rennen, wandelen, dansen, zingen, iets actiefs wat ik leuk vind om te doen. Door me ergens anders op te richten en actief bezig te zijn, zak ik weer in mijn lijf en voel me lekkerder. Daarna lukt het ook beter om stil te zitten.

2. ZITTENDE BODYSCAN:
Nog een fijne oefening is de bodyscan. Je gaat zitten op een stoel, sluit je ogen en haalt even een paar keer adem. Je strekt je rechterarm uit en spant deze aan. Ondertussen haal je een paar keer adem door je mond. Je ademt in door je mond en laat bij de uitademing de lucht heel langzaam uit je lijf sijpelen. Dan leg je je arm weer ontspannen neer op je schoot. Hierna strek je je linkerarm uit en doe je hetzelfde. Daarna doe je alles met je rechterbeen en met je tenen naar je toe getrokken (een geflexte voet). Dan volgt je linkerbeen. Als je dit allemaal hebt gedaan span je al je spieren in je gezicht aan en adem je drie keer in door het kleine kiertje van je mond. Daarna ontspan je alle spieren in je gezicht en blijft zo een ademhaling zitten. Nu trek je je schouders op en laat je je hoofd in het kommetje vallen, haalt nog drie keer adem en dan laat je je schouders weer zakken. Zo blijf je even zitten ademen tot je zelf het gevoel hebt dat je klaar bent. Hier kan je een begeleide opname van deze oefening beluisteren.

3. GEVOELENS BINNEN LATEN KOMEN:
Wanneer ik dieper contact wil maken met mezelf, mijn gevoel, mijn verlangens en dat wat ik blijkbaar te heftig vond om te voelen, ga ik staan op twee benen, knieën licht gebogen en dan schud ik zachtjes mijn lichaam op en neer. Terwijl ik dit doe blijf ik bewust ademhalen, het liefst met mijn mond open (dit zorgt ervoor dat mijn adem lager in mijn lijf komt. Voel maar eens het verschil tussen door je neus ademen en door je mond).

Dan ervaar ik wat er allemaal in me op komt en adem dit allemaal in, laat het er zijn en integreer het zo in mijn lichaam. Dit is een snelle en mooie manier om weer langzaam in mijn lijf te komen en waardoor rust ontstaat in mijn hoofd.

Vaak komen al die dingen langs die ik de afgelopen tijd hebt meegemaakt en ik in alle drukte en heftigheid niet heb binnen gelaten. Als het ware laat ik alles wat in mij leeft, verdriet, verlangens, boosheid, teleurstelling, schaamte of wat dan ook, weer toe in plaats van het weg te drukken, wat veel energie kost.

Kan je je voorstellen dat je het contact met je lijf verliest wanneer al deze dingen niet geleefd en gevoeld mogen worden? 

Dat het is alsof je een hoofd vol hebt wat niet naar beneden mag en je lijf als het ware een lege ballon is? 

Begrijpelijk dat je dan gaat “zweven” toch? 

Wat gebeurt er als je dit allemaal binnen laat? 

Je krijgt volume, zwaarte, vulling, meer jij, meer contact met je lijf, je voelt je voeten op de aarde en je bent in het hier en nu waar je kan handelen. 

Als je deze oefening wil doen, volg dan de impulsen die in je op komen. Misschien wil je je stem gebruiken, wil je harder schudden, je heupen draaien, kijk maar eens wat jouw lijf aangeeft en wat het nodig heeft. 

Blijf je bewust van je ademhaling terwijl je dit doet. 

Je zal zien dat wanneer je je lichaam beweegt je de neiging hebt je adem in te houden. 

Dan is de oefening niet zo effectief. 

Er komt op die manier niks bij je binnen. Met ademen haal je leven naar binnen. Laat alle kritische stemmetjes (bv “dit is stom” of “wat doe je raar” of “wat als iemand me zo ziet”….)zijn voor wat het is, merk ze op en laat ze gaan.

Het kan ook zomaar zijn dat je dingen tegen komt uit een verder verleden, dat je gaat gapen/boeren, dat je emotioneel wordt of je lichaam gaat voelen. 

Blijf rustig schudden en ademhalen, laat het er zijn, je hoeft er niks mee als alleen waarnemen dat het komt en ook weer gaat. 

Voel hoe de levensstroom door je lichaam heen stroomt, hoe spanningen wegvloeien uit je lijf en je helemaal gevuld wordt met alles van jou.

Jij bepaalt zelf hoe lang je dit wilt doen.

JE LIJF WEET WAT JIJ NODIG HEBT.

Probeer de oefeningen eens uit en kijk wat voor jou werkt. Je wordt er weer helder van en je bent weer in het hier en nu waardoor je weer tot actie kan komen.

Mocht je na deze oefeningen vragen hebben of dingen tegen komen waar je hulp bij wilt schroom dan niet om me te bellen. 

Ik lees graag je ervaringen. Succes! 

Stap voor stap terug bij jezelf, 

Stap voor stap weer in je gevoel

Stap voor stap je leven terug

Stap voor stap in contact met jezelf

Stap voor stap leven vanuit wie je werkelijk bent, vanuit jouw volle potentie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s